Kachní prsa na grilu s šalotkou
Doba přípravy
do 60 min
Složitost
3/5
Postup
přímé grilování
U této lahůdky je důležité dodržet jednu klíčovou část receptu. Jinak se jedná o poměrně jednoduchou grilovanou lahůdku, kterou můžete podávat třeba s pečeným bramborem a různými druhy omáček.
Ingredience
- Kachní prsa s kůží, bez kosti (na jednu porci cca 250 g prsou)
- Kořenící směs
- 2 šalotky
Grilovaná kachní prsa vyžadují hned na začátku vypéct kůži na litinové pánvi. Kůže totiž obsahuje hodně tuku a pokud byste prsa hodili přímo na grilovací rošt, tuk by Vám téměř určitě začal hořet - ať už používáte gril na dřevěné uhlí nebo plynový gril.
Když nejdřív osmažíte kůži na litinové pánvi, perfektně se Vám navíc opeče dokřupava. Maso pod kůží také zůstane stále syrové a Vám se s ním bude dále dobře pracovat tak, abyste dosáhli ideálního propečení.
Když nejdřív osmažíte kůži na litinové pánvi, perfektně se Vám navíc opeče dokřupava. Maso pod kůží také zůstane stále syrové a Vám se s ním bude dále dobře pracovat tak, abyste dosáhli ideálního propečení.
Příprava kachních prsou v kuchyni
- Odřezejte přečnívající tuk přesahující kraje kachních prsou.
- Nařezejte kůži kachních prsou do kříže - rozestup jednotlivých linek řezů by měl být cca 1 cm. Důležité je neproříznout až do masa.
- Co by se stalo, kdybyste kůži nenařezali? Při grilování by se výrazně scvrkla.
- Nasypte na kachní prsa grilovací koření - ze strany masa. V našem případě u tohoto receptu používáme koření Meathead's Tuscan Herb Poultry.
- Pokud si chcete připravit vlastní kořenící směs, doporučujeme použít jako základ sůl, pepř, sušený česnek a uzenou papriku nebo sušené bylinky.
- Připravte šalotku - nakrájejte na půlky, dejte do misky a nechte zatím bokem.
Grilování kachních prsou
- Gril rozjeďte na přímé grilování a cca 200 °C.
- Umístěte do grilu litinovou pánev a nechte ji 10 minut pořádně rozpálit.
- Na rozpálenou pánev položte kachní prsa kůží dolů a kůži nechte opéct cca 7 minut. Poté by měla být kůže opečená a zbarvená do krásné tmavě hnědé barvy.
- Po opečení kůže ještě prsa v pánvi několikrát otočte, aby se pěkně obalila ve vypečeném tuku (pro ještě lepší výsledek). Pánev s tukem dejte bokem, nelikvidujte.
- Kachní prsa dále dejte na nepřímé grilování, tentokrát už stranou s masem dolů.
- Grilujte se zavřeným poklopem, hotovo budete mít velmi rychle, pravděpodobně do 4 minut.
- Kdy jsou kachní prsa hotová? Chceme, aby se maso propeklo dorůžova a uprostřed mělo teplotu cca 56 °C (poznáte pomocí teploměru do masa). Na konci je vhodné maso dát na rošt ještě krátce kůží dolů (necelou minutu), aby se opekla dokřupava.
- Kdy kachní prsa vytáhnout z grilu? Nejlépe ve chvíli, kdy má maso o cca 3 °C méně, než na jakou teplotu cílíte. Jakmile maso sundáte z grilu a necháte jej odpočívat, prostředek se ještě trošku dále propeče.
- Vytáhněte kachní prsa z grilu a nechte 5 minut odpočívat.
- Přípravte si šťávu s šalotkou - tuk z pánve odstraňte tak, aby v pánvi zůstala jen tenká vrstva tuku. Rozpalte pánev nad středně silným žárem, nasypte šalotku a osmažte za stálého míchání dozlatova.
- Podávejte kachní prsa s omáčkou a třeba grilovaným bramborem.