Menu
0
Váš košík je prázdný

Hovězí svíčková na grilu na červeném víně

Doba přípravy
do 90 min
Složitost
4/5
Postup
nepřímé grilování
Tento prémiový kus hovězího masa můžete grilovat nařezaný na steaky nazývané filet mignon nebo rovnou jako velký kus vcelku. My si v tomto receptu ukážeme druhý způsob.

Ingredience

  • Hovězí svíčková - nejlépe cca 1,5 kg ze střední části svíčkové
Ingredience na kořenící směs:
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžíce jalovce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Snítka čerstvého tymiánu
  • Snítka čerstvého rozmarýnu
  • Snítka čerstvé máty
Ingredience na omáčku:
  • 100 g másla
  • 0,75 l červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička balsamica
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
Grilovaná svíčková vyžaduje dát si pozor už při výběru masa. Celá hovězí svíčková mívá hmotnost přibližně 3 kg a každý konec má jinou tloušťku. Při grilování proto počítejte s tím, že každý konec se bude propékat výrazně jinak rychle. Řešením je například použít jen prostřední část svíčkové, která má velmi rovnoměrný válcovitý tvar.

Při přípravě tohoto receptu určitě potřebujete vpichový teploměr do masa. Jen s jeho pomocí můžete vědět, jak je maso propečené. A zvlášť v případě luxusní hovězí svíčkové určitě stojí za to si propečení pohlídat precizně :)

Pár tipů při vpichování teploměru do masa:
  • Pohlídejte si, aby konec sondy byl v místě, kde je maso nejsilnější (uprostřed).
  • Když budete maso vytahovat z grilu, mělo by mít teplotu přibližně o 3 °C nižší, než na jakou teplotu propečení cílíte. Až následně necháte maso po grilování odpočívat, maso se ze začátku ještě bude krátce propékat a teplota o pár stupňů stoupne.
Stupně propečení hovězího masa:
Rare = 45-50 °C
Medium Rare = 50-55 °C
Medium = 55-65 °C
Medium Well = 65-70 °C
Well Done = 70-75 °C

Příprava hovězí svíčkové v kuchyni

Hovězí svíčková na grilu - odblaněníHovězí svíčková na grilu - kořenění
  1. Od svíčkové odřežte přebytečný tuk a blány.
  2. Pokud máte svíčkovou s tenkým špičatým koncem, překlopte jej doprostřed, aby Vám vznikl rovnoměrný válec masa.
  3. Připravte si kořenící směs - rozdrťte v hmoždíři jalovec, rozdrťte česnek, nasekejte bylinky nadrobno a smíchejte všechny ingredience dohromady.
  4. Použít můžete i již hotovou kořenící směs, doporučit můžeme třeba grilovací rub Kosmos Q Cow Cower.
  5. Svíčkovou ze všech stran potřete připravenou kořenící směsí.
  6. Ideálně nechte svíčkovou takto naloženou alespoň na 6 hodin v lednici (nebo přes noc). Nezapomeňte, že před umístěním na gril by mělo mít maso pokojovou teplotu.

Omáčka na hovězí maso z červeného vína

Omáčka z červeného vína k masuHovězí svíčková na grilu - zatáhnutí přímým grilováním
  1. V hrnci na plotýnce dejte rozpustit máslo a osmažte v něm nadrobno nakrájenou šalotku.
  2. Přidejte červené víno, hovězí vývar, tymián a bobkový list.
  3. Přiveďte nejprve omáčku k varu, poté ztlumte žár a nechte přibližně půl hodiny povařit, dokud se omáčka nezredukuje na cca čtvrt litru do hustší konzistence.
  4. Těsně před koncem přidejte třtinový cukr a balsamico a nakonec přeceďte.
  5. Nechte si omáčku v kastrolku, aby se před podáváním mohla přihřát a zatím dejte stranou.

Grilování hovězí svíčkové

Hovězí svíčková na grilu - nepřímé grilování s teploměremHovězí svíčková na grilu - porcování
  1. Připravte gril nejprve na přímé grilování a přibližně 200 °C.
  2. Svíčkovou položte na rozžhavený grilovací rošt a nejprve ji v rychlosti zatáhneme.
  3. Svíčkovou ze všech stran opékejte přibližně 3 minuty, poté otočte o 90 °C na další stranu. Vždy mezi tím zavřete poklop. Celkově takto svíčkovou budeme grilovat napřímo asi 12 minut.
  4. Poté změňte na nepřímé grilování a přibližně 180 °C. Pro více informací o přímém a nepřímém grilování případně koukněte na náš speciální článek.
  5. Grilujte nepřímo tak dlouho, dokud nedosáhnete požadovaného stupně propečení dle tabulky výše. Může to trvat od 15 minut až do 45 minut. Záleží na požadované míře propečenosti i tloušťce masa. Jak jsme zmiňovali, tady je potřeba ten teploměr do masa.
  6. Nezapomeňte, že maso by se mělo vytáhnout asi o 3 °C dříve, než dosáhnete požadované teploty.
  7. Vytáhněte maso z grilu a nechte 10 minut odpočívat.
  8. V mezičase ohřejte omáčku. Nesmí se dostat do varu, ať nezmění konzistenci.
  9. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.
Přejeme Vám dobou chuť! :)
Hovězí svíčková na grilu - servírováníHovězí svíčková na grilu - na talíři

Vhodné vybavení k přípravě receptu

Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč
Tepelný rošt - velkýTepelný rošt - velký
skladem
869 Kč
Tepelný štít - velkýTepelný štít - velký
skladem
289 Kč
Weber Bible grilování 2Weber Bible grilování 2
skladem
472 Kč
Krájecí prkénko WeberKrájecí prkénko Weber
skladem
949 Kč